درس سیزدهم علوم تجربی پایه ششم ابتدایی ( سالم بمانیم ) | متن درس | سوالات | پاسخ فعالیت ها | کلاس اینترنتی ما (مومکا)
کلاس اینترنتی ما ( مومکا ) – متن کتاب درسی و سوالات و پاسخ فعالیت ها و بررسی صفحه به صفحه و بخش به بخش درس سیزدهم کتاب علوم تجربی پایه ششم ابتدایی تحت عنوان سالم بمانیم در زیر آورده شده است. امید است که از آن بهره گرفته و استفاده لازم را ببرید.
درس سیزدهم علوم تجربی پایه ششم ابتدایی | سالم بمانیم (نکات و توضیح درس) |
📚 نکات علوم تجربی ششم
🔴 بررسی و بیان نکات درس ۱۳ : سالم بمانیم
از فردی به فرد دیگر
پزشک به فردی که سرماخورده است، میگوید از دست دادن یا روبوسی کردن با دیگران پرهیز کند؛ امّا به فردی که دیابت (بیماری قند) دارد چنین توصیهای نمیکند؛
سرما خوردگی بیماری واگیردار است. و بیماری از فردی به فرد دیگر انتقال پیدا میکند. اما بیماری دیابت واگیردار نیست و با روبوسی و دست دادن منتقل نمیشود.
بیماریهایی که میتوانند از فردی به فرد دیگر منتقل شوند، بیماریهای واگیر نامیده میشوند. عامل ایجاد بیماریهای واگیر جاندارانی به نام میکروب هستند. بیشتر عوامل بیماریزا فقط با میکروسکوپ قابل دیدن هستند؛ به این علت به آنها میکروب میگویند.
بعضی میکروبها در بدن جانوران زندگی میکنند. به این جانوران، ناقل بیماری میگویند؛ مثلاً نوعی پشه ناقل بیماری مالاریا و سگ ناقل بیماری هاری است.
مبارزه با همهی وجود
میکروبها برای اینکه ما را بیمار کنند، باید از دو سدّ دفاعی بدن عبور کنند.
سدّ اوّل: پوست بدن از ورود میکروبها جلوگیری میکند؛ امّا اگر زخم یا خراشی در پوست ایجاد شود، چه اتّفاقی میافتد؟ وقتی نفس میکشیم، میکروبها وارد بینی میشوند؛ امّا چرا نمیتوانند به راحتی پایینتر بروند و وارد ششها شوند؟ مخاط بینی و راههای تنفّسی چه نقشی در گیر انداختن میکروبها و خارج کردن آنها دارند؟
سدّ دوم: اگر میکروبها از سدّ اوّل عبور کنند با سدّ دوم دفاعی بدن یعنی گویچه (گلبول)های سفید روبهرو میشوند. بعضی گویچههای سفید به میکروبها حمله میکنند و آنها را میخورند! به این گویچههای سفید، بیگانهخوار نیز میگویند. بعضی گویچههای سفید موادّی به نام پادتن ترشح میکنند. پادتن، میکروبها را غیرفعّال میکند. گویچههای سفید بیگانهخوار این میکروبهای غیر فعّال را راحتتر میخورند. امّا اگر میکروبها از این سد نیز عبور کنند، چه اتّفاقی میافتد؟
شگفتیهای آفرینش
باکتریها گروهی از میکروبها هستند. انواعی از باکتریها درون و روی بدن ما زندگی میکنند. مثلاً در رودهی ما باکتریهایی هست که ویتامین تولید میکنند. بعضی باکتریها که در پوست ما زندگی میکنند، باکتریهای زیانآور را از بین میبرند.
وقتی میکروبها پیروز میشوند
میکروبهایی که موفّق شدهاند از سدهای دفاعی بدن عبور کنند در جاهای متفاوت بدن ساکن میشوند؛ مثلاً میکروب سِل در شُشها قرار میگیرد وسبب تخریب ششها میشود. بعضی میکروبها با ترشّح سم به بدن آسیب میرسانند؛ مثلاً میکروب گلودرد چرکی که در گلو قرار میگیرد، سمّی ترشّح میکند که با جریان خون به قلب میرود و به آن آسیب میرساند.
افزایش مقاومت بدن
چرا بعضی افراد بیشتر سرما میخورند و یا زود به زود بیمار میشوند؟ هرچه بدن مقاومتر باشد، میکروبها را سریعتر از بین میبرد. ورزش کردن و خوردن غذای کافی و متنوّع، مقاومت بدن را در برابر میکروبها افزایش میدهد. شما چه کارهایی برای افزایش مقاومت بدنتان انجام میدهید؟
واکسن
وقتی واکسن وارد بدن میشود، گویچههای سفید علیه آن پادتن میسازند. هر بیماری، واکسن مخصوص به خود را دارد. بعضی واکسنها فرد را برای همهٔ عمر نسبت به آن بیماری مقاوم میکنند؛ امّا برای مقاومت در برابر بعضی بیماریها باید در چند نوبت واکسن دریافت کرد.
سرماخوردگی با آنفلوآنزا فرق میکند. ویروس سرماخوردگی در یاختههای بینی قرار میگیرد، در حالی که ویروس آنفلوآنزا در یاختههای شُشها ساکن میشود. آنفلوآنزا معمولاً همراه با تب، بدن درد و سرفه است.
قدردان سلامت خود باشیم
بیماریهای غیرواگیر
بیماریهای غیرواگیر در اثر میکروبها به وجود نمیآیند. این بیماریها به سبب اختلال در کار دستگاههای بدن ایجاد میشوند. نوع تغذیه در ایجاد بعضی از بیماریهای غیرواگیر نقش دارد؛ مثلاً در صورتی که به اندازهٔ لازم غذاهای کلسیمدار مصرف نکنید، ممکن است استخوانهایتان نرم بمانند و با کمترین ضربه شکسته شوند. افرادی که غذاهای پر نمک و سرخ شده با روغن فراوان میخورند در معرض خطر بیماری فشار خون قرار دارند.
رفتارهای سالم
عوامل متعدّدی ما را بیمار میکنند؛ امّا این رفتارهای ما هستند که در حفظ سلامت و یا از دست دادن آن نقش زیادی دارند؛ مثلاً با کارهای سادهای مانند مسواک زدن، نشکستن چیزهای سخت با دندان، خوردن غذاهای کلسیمدار و پروتئیندار میتوانیم دندانهای سالمی داشته باشیم. همچنین درست نشستن، درست راه رفتن و انجام دادن نرمشهای مناسب از آسیب رسیدن به ستون مهرهها جلوگیری میکند. شما چه رفتارهای دیگری میشناسید که سلامت ما را به خطر می اندازد؟
نکات درس سیزدهم علوم تجربی پایه ششم ابتدایی – سالم بمانیم
عامل بیماری می تواند ویروس، باکتری یا قارچ باشد.
- فلج اطفال، آنفوآنزا، هپاتیت، ایدز، سرخک، سرخجه، آبله مرغان، هاری و سرماخوردگی بیماری های ویروسی هستند.
- گلودرد چرکین (استرپتوکوکی)، کزاز، دیفتری، سیاه سرفه، تب مالت و سل بیماری باکتریایی اند.
- کچلی، برفک دهان و قارچ پوستی از بیماری های قارچی محسوب می شوند.
چرا بعضی افراد بیشتر سرما می خورند و یا این که زود به زود بیمار می شوند؟
هرچه بدن مقاوم تر باشد، میکروبها را سریع تر از بین می برد. ورزش کردن و خوردن غذای کافی و متنوع مقاومت بدن را دربرابر میکرو بها افزایش می دهد.
بیمار یهای غیر واگیر
بیماری های غیر واگیر در اثر میکروب ها به وجود نمی آیند. این بیماریها به سبب اختلال در کار دستگاه های بدن ایجاد می شوند. نوع تغذیه در ایجاد بعضی از بیماری های غیر واگیر نقش دارد. مثلاً در صورتی که به اندازه ی لازم غذاهای کلسیم دار مصرف نکنید، ممکن است استخوان هایتان نرم بمانند و با کمترین ضربه شکسته شوند. همچنین افرادی که غذاهای پر نمک و سرخ شده با روغن فراوان می خورند در معرض خطر بیماری فشار خون قرار دارند.
بیماریهای واگیردار
به بیماری هایی گفته می شود که عامل آن یک موجود زنده باشد. همه ی میکروبهای بیماری زا میتوانند بیماریهای واگیردار ایجاد کنند.
انواع بیماریهای میکروبی واگیردار
- عامل آن ویروسها باشند.
- عامل آن باکتریها باشند.
- عامل آن خارج باشند.
- عامل آن جانوران آغازین باشند.
راههای انتقال بیماریهای واگیردار
- هوای آلوده
- آب و غذای آلوده)وسیعترین راه انتشار یک میکروب بیماری
- جانورانی مانند لک ، جوش ، پشه ، مالاریا
- زخم های باز
- تماس با فرد بیمار
نکته: همه ی بیماریهای میکروبی واگیردار هستند ولی همۀ بیماری های واگیردار میکروبی نیستند.
میکروب ها
اکثر میکروب ها مفید هستند و فقط بعضی از آنها با ورود به بدن جاندار تولید بیماری می کنند. میکروب های بیماری زا در بدن تولید سم میکنند. (میکروب گلودرد با ورود به بدن و جایگزینی مناسب سمی ترشح میکند که از طریق خون وارد قلب و دیگر اندام ها می شود.)
فواید میکروبها
- تجزیه کننده اجساد حیوانات و گیاهات (مهمترین فایده)
- تصفیه آب فاضلابها به منظور استفاده برای آبیاری مزارع
- تبدیل شبیه به ماست و شیر انگور به سرکه
- همزیستی بعضی از میکروب ها با جانداران (باکتری هایی که در روده بزرگ انسان زندگیمی کنند مواد زاید گوارشی را تجزیه می کنند)
ویروسها
ویروس ها نه ساختار سلولی دارند، نه غذا میخورند. فقط تولید مثل می کنند. ویروس ها فقط در داخل سلول زنده فعالیت می کنند. مبارزه با ویروس به نسبت بقیه میکروبها بسیار سخت میباشد.
ویروس ها یک پوشش پروتئینی و ماده وراثتی دارند که وقتی به آنها حمله می شود. با وارد کردن ماده وراثتی خود به داخل سلول زنده، سلول را وادار به ساختن ویروسهای جدید می کنند. پس برای مبارزه با ویروس باشد، سلول زنده را نیز از بین ببریم.
نکته: در بین جانداران ساده ترین ساختار سلولی متعلق به باکتری ها می باشد.
آنتی بیوتیک ها
موادی هستند که بدون آسیب رساندن به سلولهای بدن، در درون بدن باکتریها از بین میبرند. پس آنتی بیوتیک ها فقط به بیماریهایی اثر میکنند که عامل باکتری داشته باشند.
اولین آنتی بیوتیک از نوعی قارچ به نام کیک سبز تهیه شد.
نکته: آنتی بیوتیکها را باید سروقت مصرف کرد در غیر این صورت باکتریها نسبت به آنتی بیوتیک مقاوم شده و دیگر آنتی بیوتیک روی بدن اثر ندارد.
گلبول های سفید یکی از سدهای دفاعی بدن می باشند. آنها برای مبارزه با میکروب ها می توانند از رگ های خونی خارج شوند. گلبول های سفید به دو روش با میکروب ها مقابله میکنند.
- بیگانه خواری
- ترشح پادتن
نکته: پادتن ها باعث از بین رفتن میکروب ها نمی شوند بلکه گلبول های سفید با ترشح پادتن با سم، میکروب ها را خنثی می کنند یا با چسباندن میکروب ها مانع پراکندگی آن ها می شوند و این عمل باعث می شود تا گلبول های سفید بیگانه خوار، میکروب ها را راحت تر ببلعند.
درس سیزدهم علوم تجربی پایه ششم ابتدایی | سالم بمانیم (پاسخ فعالیت ها) |
📚 گام به گام علوم تجربی ششم
🔴 جواب فعالیت های درس ۱۳ : سالم بمانیم
جواب سوال متن کتاب درس سیزدهم علوم تجربی ششم (صفحهی ۹۴ کتاب درسی)
پزشک به فردی که سرماخورده است، میگوید از دست دادن یا روبوسی کردن با دیگران پرهیز کند؛ امّا به فردی که دیابت (بیماری قند) دارد چنین توصیهای نمیکند؛ چرا؟
زیرا سرما خوردگی بیماری واگیردار است. این بیماری از فردی به فرد دیگر انتقال پیدا میکند. اما بیماری دیابت واگیردار نیست و با روبوسی و دست دادن منتقل نمیشود.
جواب گفت و گو علوم تجربی پایه ششم ابتدایی (صفحهی ۹۴ کتاب درسی)
میکروب سرماخوردگی از چه راهی وارد بدن ما میشود؟
ویروس سرما خوردگی از طریق، دهان و بینی وارد دستگاه تنفس انسان میشود. ویروسها از طریق سرفه، عطسه و حرف زدن فرد آلوده یا تماس دستهای آلوده فرد بیمار با اشیا در محیط اطراف پخش میشود. اگر فردی در این محیط آلوده به ویروس قرار گیرد و یا این ویروسها به دستگاه تنفس وی وارد شوند فرد به بیماری مبتلا میشود.
جواب جمع آوری اطلاعات علوم تجربی پایه ششم ابتدایی (صفحهی ۹۴ کتاب درسی)
با مراجعه به خانهی بهداشت محلهی خود دربارهی بیماری « وبا » اطلاعات جمعآوری کنید و به کلاس گزارش دهید.
جمع آوری اطلاعات در مورد بیماری وبا و گزارش به کلاس
عفونتی در روده ی کوچک می باشد. این بیماری موجب اسهال خیلی شدید می شود. میکروب این بیماری نوعی باکتری (ویبریکلرا) است. افراد با خوردن و نوشیدن غذا یا آب محتوی این باکتری، آلوده و بیمار می شوند. این باکتری در میوه ها و سبزیجات خام و آب های ساکن (راکد) و محصولات دریایی ( ماهی خام یا صدف دریایی ) و غذاهای آلوده وجود دارد. هنگامی که هوا گرم باشد رشد این باکتری هم زیاد می شود.
علائم وبا در کودکان:
- سرگیجه شدید
- تب
- تشنّج
- درد شکمی
پیشگیری از وبا:
- دستان خود را مرتب با آب و صابون بشویید. مخصوصا بعد از دستشویی و قبل از خوردن غذا تصفیه آب نیز می تواند از شیوع این باکتری جلوگیری کند.
- آب های جوشیده شده را بنوشید.
- مایعات داغ از این باکتری ندارند.
- غذاهای خوب پخته شده را مصرف کنید.
- میوه هایی که پوستشان را می شود گرفت، مصرف کنید از قبیل پرتقال و موز.
- از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه خودداری کنید.
جواب فکر کنید علوم تجربی پایه ششم ابتدایی (صفحهی ۸۹ کتاب درسی)
به تصویر نگاه کنید. به نظر شما آیا این محیط میتواند سبب گسترش بیماریهای واگیردار شود؟ اگر جواب شما مثبت است، چگونه؟
این محیط ها محل زندگی جانوارنی مانند موش، مگس، پشه، جانوران موذی، گربه یا سگ است که باعث گسترش بیماری می شوند جریان هوا نیز باعث گسترش و پخش آلودگی می گردد.
جواب سوال متن کتاب درس سیزدهم علوم تجربی ششم (صفحهی ۹۵ کتاب درسی)
بعضی میکروبها در بدن جانوران زندگی میکنند. به این جانوران، ناقل بیماری میگویند؛ مثلاً نوعی پشه ناقل بیماری مالاریا و سگ ناقل بیماری هاری است.
چه جانوران دیگری میشناسید که ناقل بیماری هستند؟
- موش ناقل بیماری طاعون
- سگ ناقل بیماری هاری
- پشه ی آنوفل ناقل بیماری مالاریا
- مگس تسه تسه ناقل بیماری خواب آفریقایی
- پشه خاکی ناقل بیماری سالک
- خوک، گاو و حلزون ناقل بعضی از کرم های انگلی
آیا میتوان جایی پیدا کرد که میکروب آنجا نباشد؟ پس چرا فقط بعضی مواقع بیمار میشویم؟
خیر – میکروب ها تقریبا همه جا یافت می شوند. دستگاه ایمنی بدن، از ورود میکروب به بدن جلوگیری می کند به همین دلیل است که فقط بعضی مواقع بیمار می شویم. اما وقتی وارد بدن ما می شوند و شرایط برای رشد آن فراهم باشد ما بیماری می شویم.
میکروبها برای اینکه ما را بیمار کنند، باید از دو سدّ دفاعی بدن عبور کنند.
سدّ اوّل: پوست بدن از ورود میکروبها جلوگیری میکند؛ امّا اگر زخم یا خراشی در پوست ایجاد شود، چه اتّفاقی میافتد؟
با ایجاد زخم یا خراش، پوست که سد اول جلوگیری از ورود میکروب است دچار شکاف و ضغف می شود و در نتیجه میکروب ها راحت تر می توانند از محل زخم شده وارد بدن شوند.
وقتی نفس میکشیم، میکروبها وارد بینی میشوند؛ امّا چرا نمیتوانند به راحتی پایینتر بروند و وارد ششها شوند؟
مخاط بینی و مژک های داخل بینی آن ها را به بیرون می رانند.
مخاط بینی و راههای تنفّسی چه نقشی در گیر انداختن میکروبها و خارج کردن آنها دارند؟
مخاط بینی و راه های تنفسی با توجه به ساختاری که دارند می توانند در جلوگیری از ورد میکروب ها نقش بسیار مهمی را ایفا کنند.
سدّ دوم: اگر میکروبها از سدّ اوّل عبور کنند با سدّ دوم دفاعی بدن یعنی گویچه (گلبول)های سفید روبهرو میشوند. بعضی گویچههای سفید به میکروبها حمله میکنند و آنها را میخورند! به این گویچههای سفید، بیگانهخوار نیز میگویند. بعضی گویچههای سفید موادّی به نام پادتن ترشح میکنند. پادتن، میکروبها را غیرفعّال میکند. گویچههای سفید بیگانهخوار این میکروبهای غیر فعّال را راحتتر میخورند. امّا اگر میکروبها از این سد نیز عبور کنند، چه اتّفاقی میافتد؟
وقتی میکروب ها پیروز می شوند در جاهای متفاوت بدن ساکن می شوند و دچار بیماری می شویم. مثلا میکروب سل در شش ها قرار می گیرد و سبب تخریب سلول های شش می شود.
جواب گفت و گو علوم تجربی پایه ششم ابتدایی (صفحهی ۹۷ کتاب درسی)
بیماری ها، نشانه ها و علامت هایی دارند. بوی بد دهان، درد ماهیچه ها و سوزش ادرار نشانه های بعضی بیماری ها هستند. شما چند نشانه های دیگر از بیماری ها می شناسید؟
تب، لرز، درد شکم، سرگیجه، حالت تهوّع، پریدگی رنگ و …
فرد بیمار در صورت داشتن چند نشانه هایی چه کارهایی را باید انجام دهد و چه کارهایی را نباید انجام دهد؟
فوراً به پزشک مراجعه کند و تحت مداوا قرار گیرد و از مصرف دارو بدون تجویز پزشک پرهیز کند.
جواب کاوشگری علوم تجربی پایه ششم ابتدایی (صفحهی۹۹ کتاب درسی)
با راهنمایی معلم خود به صورت گروهی، فهرستی از چند بیماری غیرواگیر و علت آنها تهیه کنید و در کلاس گزارش دهید.
بیماری های غیر واگیر در اثر میکروب ها به وجود نمی آیند. این بیماری ها به سبب اختلال در کار دستگاه های بدن ایجاد می شوند. نوع تغذیه در ایجاد بعضی از بیماری های غیرواگیر نقش دارد.
فهرست بیماری های غیر واگیردار
- آسم و آلرژی
- تالاسمی
- انواع دیابت
- فشارخون
- کم کاری و پرکاری تیروئید
- مشکلات و بیماری های قلبی و ریوی
- سرطان
- چربی خون
- پوکی استخوان
- سکته ها
- قطع یا از بین رفتن و یا از کار افتادگی اندام ها
- سنگ های کلیه
- بیماری های مثانه
- کیسه ی صفرا
- نرمی استخوان
- شکنندگی استخوان
جواب گفت و گو علوم تجربی پایه ششم ابتدایی (صفحهی ۱۰۰ کتاب درسی)
گفته می شود که پیشگیری بهتر از درمان است. نظر شما چیست؟ نظر خود را با استدلال بیان کنید.
- درمان ناراحت کننده است، اما پیشگیری می تواند نشاط ایجاد کند.
- برای درمان هزینه ی زیادی در زمان کوتاه صورت می گیرد. اما در پیشگیری، شخص در زمان طولانی مبالغی را هزینه می کند.
- درمان باعث از بین رفتن وقت می شود. در صورتی که پیشگیری در اختیار خود شخص و در طول زمان است.
- پیشگیری در درسترس تر و راحت تر است. مثلا پیشگیری با مصرف میوه ها و سبزیجات امکان پذیر است ، اما درمان با مواد دارویی شیمیای پرهزینه انجام می شود.
- درمان برای اثر روی بیماری خاصّی است، اما پیشگیری می تواند برای جلوگیری از چند بیماری باشد.
- پیشگیری یک فرهنگ است و درمان یک علم. فرهنگ پیشگیری بالاتر از علم درمان است.
چه راه هایی برای پیشگیری از بیماری های واگیر می شناسید؟
- بالا بردن مقاومت بدن : هرچه بدن مقاوم تر باشد، میکروب ها را سریع تر از بین می برد. ورزش کردن و خوردن غذای کافی و متنوع و رعایت بهداشت، مقاومت بدن را در برابر میکروب ها افزایش می دهد.
- واکسن : وقتی واکسن وارد بدن می شود ، گلبول های سفید علیه آن پادتن می سازند. هر بیماری واکسن مخصوص به خود را دارد. بعضی واکسن ها فرد را برای همه ی عمر نسبت به آن بیماری مقاوم می کنند، اما برای مقاومت در برابر بعضی بیماری های باید در چند نوبت واکسن دریافت کرد.
- ورزش
درس سیزدهم علوم تجربی پایه ششم ابتدایی | سالم بمانیم (سوالات درس) |
📚 سوالات متن درس سیزدهم علوم تجربی ششم ابتدایی ( سالم بمانیم )
🔴 سوالات درس به درس علوم ششم : درس سیزدهم ، سالم بمانیم
۱- چرا پزشک به فرد سرما خورده توصیه می کند از دست دادن یا روبوسی با دیگران پرهیز کند اما چنین توصیه ای برای فردی که دیابت (بیماری قندی) دارد نمی کند؟
زیرا سرما خوردگی بیماری واگیر است و بیماری اش به دیگران سرایت می کند اما بیماری قندی واگیر نیست و به دیگران سرایت نمی کند.
۲- بیماری واگیر چیست؟
بیماری هایی که می توانند از فردی به فرد دیگر منتقل شوند بیماری های واگیر نامیده می شوند.
۳- چه عاملی باعث ایجاد بیماری های واگیر می شود؟
عامل ایجاد بیماری های واگیر جاندارانی به نام میکروب هستند
۴- چند میکروب بیماری زا را نام ببرید؟
ویروس ها، باکتری ها، آغازیان و قارچ ها.
۵- چرا به عوامل بیماری زا میکروب می گویند؟
زیرا دیدن اکثر عوامل بیماری زا با میکروسکوپ امکان پذیر است.
۶- ناقل چیست؟
جانورانی که میکروب ها در بدن آنها زندگی می کنند ناقل هستند.
۷- چند جاندار ناقل بیماری را نام ببرید؟
موش ناقل بیماری طاعون ، سگ ناقل بیماری هاری و پشه ی آنوفل ناقل بیماری مالاریا است.
۸- مهمترین بیماری واگیر خطرناک هفت قرن پیش قاره ی اروپا چه بوده است؟
طاعون که در حدود سه سال مردم زیادی جان باختند.
۹- تفاوت سرماخوردگی و آنفولانزا را بنویسید؟
ویروس سرما خوردگی در سلول مخاط بینی قرار می گیرد در حالی که ویروس آنفولانزا در سلول های شش ها ساکن می شوند آنفولانزا معمولاً همراه تب،بدن درد و سرفه است.
۱۰- آیا می توان جایی پیدا کرد که میکروب نباشد؟
پس چرا فقط بعضی مواقع بیمار می شویم؟میکروب ها تقریبا همه جا یافت می شوند زیرا دستگاه ایمنی بدن از ورود میکروب به بدن جلوگیری می کند اما وقتی وارد بدن ما می شود و شرایط برای رشد آن فراهم باشد ما بیمار می شویم.
۱۱- دو سدّ دفاعی بدن که میکروب ها برای بیمار کردن ما باید از آن عبور کنند کدام اند؟
سدّ اول : پوست بدن از ورود میکروب ها جلوگیری می کند اما اگر زخم یا خراشی در پوست ایجاد شود از آن راه میکروب وارد بدن شود.
سدّ دوم : اگر میکروب ها از سدّ اول عبور کنند با سدّ دوم دفاعی بدن یعنی گلبول های سفید مواجه می شوند.
۱۲- وقتی نفس می کشیم میکروب ها وارد بینی می شوند اما چرا نمی توانند به راحتی پایین تر بروند و وارد شش ها شوند؟
مخاط بینی و مژک های داخل بینی آنها را به بیرون می رانند.
۱۳- گلبول های سفید چگونه میکروب ها را از بین می برند؟
گلبول ها از دو راه با میکروب ها مبارزه می کنند: ۱-بیگانه خواری :بعضی گلبول های سفید به میکروب ها حمله می کنند و آنها را می خورند به این گلبول های سفید بیگانه خوار نیز می گویند.۲- ترشح پادتن:بعضی گلبول های سفید موادی به نام پادتن ترشح می کنند پادتن میکروب ها را غیرفعال می کند ؛ گلبول های سفید بیگانه خوار این میکروب های غیرفعال را راحت تر می خورند.
۱۴- اگر میکروب ها از سدّ دوم دفاعی بدن یعنی گلبول های سفید نیز عبور کنند چه اتفاقی می افتد ؟
وقتی میکروب ها پیروز می شوند درجا های متفاوت بدن ساکن می شوند مثلا میکروب سل در شش ها قرار می گیرند و سبب تخریب سلول های شش می شود .
۱۵- میکروب گلو درد چرکی چگونه به بدن آسیب می رساند ؟
میکروب این بیماری نوعی باکتری است و سمی ترشح می کند که با جریان خون به قلب می رود و به آن آسیب می رساند .
۱۶- آیا همه ی باکتری ها زیان آور و بیماری زا هستند؟توضیح دهید؟
خیر.
۱- در روده ی ما باکتری هایی وجود دارد که ویتامین تولید می کنند
۲- باکتری هایی در پوست ما زندگی می کنند که باکتری های زیان آور را از بین می برند
۳- در بعضی جاها فاضلاب را با باکتری های خاصی تصفیه و بی ضرر می کنند و از آن برای آبیاری درختان و فضا های سبز استفاده می کنند.
۱۷- اگر پزشک برای بهبود بیماری ما آنتی بیوتیک تجویز کرده باشد،چرا آن را در همان ساعت هایی که پزشک گفته است و به همان تعداد باید بخریم؟
اگر این کار را نکنیم به باکتری ها فرصت می دهیم تا خود را در برابر آنتی بیوتیک مقاوم کنند و در نتیجه دارو نتواند آنها را از بین ببرد.
۱۸- فایده ی ورزش کردن چیست ؟
ورزش کردن سبب تقویت ماهیچه ها وقلب و احساس نشاط در بدن می شود.
۱۹- علت ایجاد بیماری های غیر واگیر چیست ؟
بیماری های غیر واگیر در اثر میکروب ها به وجود نمی آیند این بیماری ها به دلیل اختلال در کار دستگاه های بدن ایجاد میشوند.
۲۰- مواردی از بیماری غیر واگیر را بنویسید؟
۱- اگر به اندازه ی کافی غذا های کلسیم دار مصرف نکنیم، ممکن است استخوان هایمان نرم بمانند و با کمترین ضربه شکسته شوند.
۲- خوردن غذای پر نمک و سرخ شده با روغن فراوان ابتلا به بیماری فشار خون را بالا می برد.
۳- همه ی انسان ها به طور طبیعی در خون خود قند دارند ولی اگر قند خون به وسیله ی سلول های بدن مصرف نشود از حد طبیعی بالا تر رفته و بیماری قند یا دیابت عارض می گردد.
۴- مصرف زیاد گوشت قرمز مانند گوشت گوساله و گوسفند از عوامل دخیل در پیدایش سرطان روده ی بزرگ است.
۲۱- انجام چه کارهایی می تواند به سلامت روح و روان ما کمک کند ؟
کمک کردن به دیگران ،مهربانی ،خوش رویی و داشتن رفتار درست و محترمانه با اطرافیان به سلامت روح و روان ما کمک می کنند.
۲۲- نام سه بیماری را که عامل آن باکتری است نام ببرید؟
سل، دیفتری، گلودرد چرکی
۲۳- چهار بیماری ویروسی نام ببرید؟
آنفلوآنزا ، هپاتیت ، ایدز و سرخک
۲۴- میکروب سرماخوردگی از چه راهی وارد بدن ما می شود ؟
راه ورود ویروس سرماخوردگی به بدن دهان یا بینی است اما در این بین آلودگی دستها هم نقش مهمی دارند . ویروس ها به دنبال سرفه عطسه و یا حتی حرف زدن در هوا پخش می شوند و از طریق تماس دستها با اشیایی که آلوده به ویروس بوده اند نیز قابل انتقال می باشد اگر دستهای آلوده با چشم ها دهان یا بینی تماس پیدا کند ویروس سرماخوردگی انتقال می یابد .
۲۵- محیط های آلوده چگونه سبب گسترش بیماری های واگیر می شود ؟
این محیط ها محل زندگی جانورانی مانند موش گربه یا سگ است که باعث گسترش بیماری می شوند جریان هوا نیز باعث گسترش آلودگی می گردد.
۲۶- عواملی مانند ویروس باکتری یا قارچ چه بیماریهایی به وجود می آورند ؟
فلج اطفال آنفلوآنزا هپاتیت ایدز سرخجه آبله مرغان هاری و سرما خوردگی بیماریهایی ویروسی هستند.
گلودرد چرکین کزاز دیفتری سیاه سرفه تب مالت و سل بیماری باکتریایی اند.
کچلی برفک دهان و قارچ پوستی از بیماریهای قارچی محسوب می شوند.
۲۷- بیماری چه نشانه هایی می تواند داشته باشد؟
تب، لرز، درد شکم، سرگیجه، حالت تهوع، پریدگی رنگ، بوی بد دهان، درد ماهیچه ها و سوزش ادرار و …
۲۸- چرا پیشگیری بهتر از درمان است؟
زیرا درمان ناراحت کننده است اما پیشگیری می تواند نشاط ایجاد کند – درمان هزینه ی زیادی دارد اما پیشگیری در زمانی طولانی مبلغ کمی هزینه می کند .درمان باعث از بین رفتن وقت می شود ولی در پیشگیری زمان در اختیار شخص است استفاده از دارو برای درمان یک بیماری است و به بدن در قسمت های دیگر آسیب می رساند ولی در پیشگیری بدن در مقابل چند بیماری محافظت می شود و …
۲۹- چه راه هایی برای پیشگیری مناسب تر است؟
الف: بالا بردن مقاومت بدن
ب: واکسن
ج: ورزش
۳۰- موش و سگ ناقل چه بیماری هایی هستند؟
موش ناقل بیماری طاعون و سگ ناقل بیماری هاری است.
۳۱- اگر زخم یا خراشی در پوست ایجاد شود، چه اتّفاقی می افتد؟
میکروب ها می توانند از راه زخم یا خراش وارد بدن شوند ولی همچنان سد دوم یعنی گلبول های سفید با آن ها مبارزه خواهند کرد
۳۲- گلبول بیگانه خوار چیست؟
بعضی گلبول های سفید به میکروب ها حمله می کنند و آن ها را می خورند! به این گلبول های سفید بیگانه خوار نیز می گویند.
۳۳- پاد تن چگونه تولید می شود و چه می کند؟
بعضی گلبول های سفید موادی به نام پادتن ترشح می کنند. پادتن میکروب ها را غیرفعّال می کند. گلبول های سفید بیگانه خوار این میکروب های غیرفعّال را راحت تر می خورند
۳۴- تفاوت سرما خوردگی و آنفولانزا را بنویسید؟
سرماخوردگی با آنفلوآنزا فرق می کند. ویروس سرماخوردگی در سلول های بینی قرار می گیرد، در حالی که ویروس آنفلوآنزا در سلول های شُش ها ساکن می شود. آنفلوآنزا معمولاً همراه با تب، بدن درد و سرفه است.
۳۵- رفتار سالم چیست چند مورد از رفتار های سالم را بنویسید؟
عوامل متعددی ما را بیمار می کنند امّا این رفتارهای ما هستند که در حفظ سلامتی و یا از دست دادن سلامتی نقش زیادی دارند؛ مثلاً با کارهای ساده ای مانند مسواک زدن، نشکستن چیزهای سخت با دندان، خوردن غذاهای کلسیم دار و پروتئین دار می توانیم دندان های سالمی داشته باشیم. همچنین درست نشستن، درست راه رفتن و انجام نرمش های مناسب از آسیب رسیدن به ستون مهره ها جلوگیری می کند.
درس سیزدهم علوم تجربی پایه ششم ابتدایی | سالم بمانیم (سوالات امتحانی) |
📚 سوالات امتحانی درس سیزدهم علوم تجربی ششم ابتدایی ( سالم بمانیم )
آزمون ارزشیابی و سوالات امتحانی درس ۱۳ سیزدهم علوم تجربی پایه ششم ابتدایی با پاسخنامه : سالم بمانیم
برای مشاهده تصویر بزرگتر، بر روی تصاویر کلیک کنید
👈 دانش آموزان و همراهان گرامی جواب سایر درس های کلاس ششم و تمامی مباحث هر درس، به صورت کامل در سایت موجود می باشد، برای دسترسی کافیست درس موردنظر را در گوگل سرچ کرده و در انتهای آن عبارت «مومکا» یا «درس و مدرسه» را نیز اضافه کنید.
🙆 اگر سوال یا پیشنهادی در رابطه با این درس داری، کافیه به انتهای این مطلب مراجعه کرده و هر چه دوست داری بنویسی.
لینک صفحه های مهم و مرتبط و پیشنهادی سایت |
صفحه کلاس اینترنتی ما ( مومکا ) در آپارات – ورود به صفحه کتاب علوم تجربی ششم ابتدایی ( سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ ) – دانلود صفحه مربوط به مطالب علوم تجربی ششم ابتدایی – ورود به صفحه ورود به کلاس اینترنتی ما (مومکا) – ورود به صفحه ثبت نام در کلاس اینترنتی ما (مومکا) – ورود به صفحه |
جواب هم بزارید
واقعا اینا همهی اون سوالاتی هستن که تو امتحان میان از جمله بیماری ها و واگیر دار و ….. واقعا این سایت عالیه .به همه پیشنهاد میکنم که از اطلاعات ایم سایت خوب استفاده کنن.گروه سازنده و نویسنده سایت ،همگی خسته نباشید👍🏻🙏🏻👏
ما همه امتحانامون اینا بود
خوب بود ممنون
جواب خوب بود اما جوابدسوال من نبود
سوالای من تو ورقه بود ولی اصن جوابش نبود اگه جوابشم بود خوب میشد ولی حیف که نداره اون سایتیم که نتونه سوال منو حل کنه که سایت نیس
خیلی عالییییبیبیبی هستش🖕🏼🖕🏼🖕🏼🖕🏼🖕🏼🖕🏼🖕🏼🤭
ممنون از سایتتون❤
خوب بود
عالیه ❤😘❤😘
خوب بود 🎀🎀
عالی بود 💖💖💖🌷
عالی بود عالیییی
خوبه 👱🏻♀️👱🏻♀️👱🏻♀️⭐⭐⭐⭐⭐
به نظرم واقعا سایت خوبی هست و من مطالب درسی علوم رو از این سایت در میارم
عـالـــیـــی مــمـنــونـ
عالی بود ممممممنونننننننم 🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏💟👍👍
عاللللییییییییییی
عالی بود 😘
ممنون عالی بود
فوق العاده اید شمااااااا
پس پاسخ نامه کو
خوب بود
معلمه گاوه
اصلا معلم این هایی که نوشته معلمه خیلی خرا
خیلی خوبه مرسی واقعا
مامانم میگه ابنگته
کسی کلاس سوم هست
عالیست🖒🖒👌👌❤❤
سلام معلم همراه خیلی خوب است من چندین بار ازش سوال پرسیدم وجوابم روداده معلم همراه خیلی خوب است حتما اگر سوالی را ندانستید از معلم همراه جوابشو بگیرید ممنونم خدانگهدار😘😘😘❤❤
جواب نداره ؟
همراه عکسا هست جواب
چرا داره بالا عکس ها جواب هست
بد نبود
سلام
عالی بود
عالیییییییییییی
بله موااافقم